Așezare geografică

Comuna Costisa este situata in sudul judetului Neamt, avand urmatoarele vecinatati:

– la Sud : Orasul Buhusi,judetul Bacau;

– La Est: comunele Romani si Orbic Buhusi;

– La Nord: comuna Podoleni;

– La Vest: comunele Candesti si Rediu;

Comuna are in componenta satele: Costisa cu 1863 locuitori, Manoaia cu 902 locuitori, Frunzeni cu 614 locuitori si Dornesti cu 284 locuitori. Conform datelor din 2011 populatia totala a comunei este de 3663 locuitori, din care 1800 barbati si 1863 femei.

Teritoriul comunei se afla in zona de trecere de la terasa Bistritei la zona de dealuri.

Relieful caracteristic este cel de terasa marginita de colinele Dealul Costisei si Deal Dornesti. Comuna Costisa se afla la o distanta de 30 Km. de municipiul Piatra Neamt si la 6 Km. distanta de orasul Este demn de semnalat si de interes in analiza noastra ca in zona adiacenta comunei Costisa exista numeroase alte localitati care apartin de alte unitati administrativ teritoriale, respectiv Podoleni, Candesti si Romani;Buhusi.

Zona este intens populata (fapt caracteristic reliefului de terasa, favorabil dezvoltarii asezarilor omenesti ) si acest fapt este de interes in sensul ca mai multe localitati din comune diferite îsi pot construi retele comune de apa, gaz, canalizare, colectarea deseurilor, etc. ceea ce ar duce la eficienta sporita si reducerea costurilor. Ramane de vazut daca vor putea fi construite in comun aceste retele;

Comuna Costisa este traversata de :

  • Drumul National DN 15 care strabate comuna Costisa 5,5 Km.
  • Drumul Judetean 159 C care strabate satele Costisa si Frunzeni 4 Km.
  • Retea cale ferata care strabate comuna Costisa 6 Km.
  • Canalul de aductiune I.C.H. Bicaz – Bacau unde functioneaza pe teritoriul comunei si o Hidrocentrala;

Reteaua stradala de toate gradele este de calitate mediocra. Ulitele interioare nu sunt amenajate, sunt din pamant, tasate natural si greu practicabile cand ploua.

 

Share This: