Comuna Costisa este un nume inscris in multe lucrari de istorie deoarece aici a fost atestata cultura materiala din prima jumatate a epocii bronzului (circa 1900-1600 i.e.n.), care poarta numele de „cultura Costisa”
Sapaturile arheologice din perioada anilor 1958-1960 a scos la iveala o serie de obiecte cum ar fi: cesti (cu una sau doua torti), castroane, vase de provizii, obiecte din arama si bronz, toporase de lupta si maciuci din piatra. La Muzeul judetean de istorie din Piatra Neamt se poate vedea o frumoasa amforeta din epoca bronzului descoperita la Costisa. Caracteristicile acestei culturi sunt decoratiile facute prin incizii, formand triunighiuri hasurate, cu varful in jos.
Sapaturile arheologice s-au facut la locul numit „Cetatuia” localizata in partea de Est a comunei, in centrul satului Costisa. Pozitia asezarii este deosebit de prielnica deoarece este usor de aparat datorita versantilor din partile de Nord, Vest si Sud. Dealul pe care este localizata asezarea, ofera conditii foarte bune de vizibilitate, putandu-se observa toate satele comunei si localitatile vecine. Populatia din aceasta asezare a continuat sa vietuiasca si in epocile viitoare, ne-o demonstreaza descoperirile arheologice din sec. V-VI e.n. facute la Manoaia, sat component al comunei Costisa, localizat in partea de Nord la 3 km. de centrul comunei.
La fel ca intreaga populatiei de pe teritoriul patriei noastre si locuitorii comunei Costisa si-au continuat existenta in veacurile urmatoare. Acest lucru este demonstrat de o serie de documente.
Astfel, in 1627 sept. 1 -1628 august 31 (7136) Miron Barnovschi voievod intareste lui Ghiorghie pircalab de Neamt parti de ocina la Durnesti. Durnesti in trecut, astazi Dornesti a fost si este sat componenet al comunei Costisa. De asemeni, intre vechile familii ale comunei Costisa se afla si familiile Dornescu si Cozma probabil urmasi ai familiilor din trecut. S-ar putea ca aceasta sa fie cea mai veche atestare documentare a satului Dornesti din comuna Costisa.
Satul Zberesti a facut parte mult timp din satele componente ale comunei Costisa dar astazi este inglobat la satul Costisa formand partea de Nord a acestui sat. Si astazi locuitorii din partea de Nord a satului Costisa folosesc denumirea de satul Zberesti.
In anul 1899 comuna Costisa era formata din satele: Costisa, Ciolpanul, Mocani, Orbic, Sberesti de jos, Sberesti de sus si Mînioaia.